Firstbeat big data -mittaustietokanta kertoo, että stressi alkaa lisääntyä heinäkuusta lähtien nousujohteisesti, ja joulukuussa vuorokauden aikainen stressin määrä on suurimmillaan. Hyvin palautuvien osuus on alhaisimmillaan joulukuussa, ja vähiten palautumista sisältävät päivät ovat usein kuormittavimpia. Joulukuu erottuu datassa vuoden stressaavimpana kuukautena, ja siksi palautumiseen panostaminen on juuri nyt erityisen tärkeää.
”Joulukuun stressaavuutta voivat selittää mm. kiireen lisääntyminen ja kokonaiskuormituksen kasaantuminen, kaamos, joulukiire sekä alkoholin käytön lisääntyminen pikkujoulukaudella ja joulun pyhinä. Jouluun ladataan usein valtavasti odotuksia ja toiveita, jolloin perinteinen hiljentymisen juhla saattaakin helposti muuttua suorittamiseksi ja joulupöydästä toiseen juoksemiseksi”, kommentoi Firstbeatin hyvinvointiasiantuntija Tiina Hoffman.
”Stressi on kehon luonnollinen tapa nostaa vireystilaa ja toimintakykyä. Haitalliseksi stressi muuttuu, jos sitä on liikaa suhteessa palautumiseen. Joulukuun kuormittavuutta lisääkin se, että samalla kun stressin määrä kasvaa, myös unen palauttavuus heikkenee, vaikka nukumme loppuvuotta kohden enemmän kuin valoisina vuodenaikoina.”
If you liked this article, you should subscribe to our newsletter.
Lisää artikkeleita
Naiset kokevat enemmän stressiä kuin miehet
Firstbeatin uusi tietokantalöydös osoittaa sukupuolten välisiä eroja hyvinvoinnissa. 292 000 mitatun vuorokauden perusteella naiset kokevat enemmän stressiä kuin miehet, ja myös mitattu fysiologinen data tukee tätä havaintoa. Yllättäen naiset huomioivat…