Firstbeatin uusi tietokantalöydös osoittaa sukupuolten välisiä eroja hyvinvoinnissa. 292 000 mitatun vuorokauden perusteella naiset kokevat enemmän stressiä kuin miehet, ja myös mitattu fysiologinen data tukee tätä havaintoa. Yllättäen naiset huomioivat monia palautumista edistäviä asioita miehiä paremmin, kuten nukkumaanmenorutiineja ja liikuntatottumuksia, mutta siitä huolimatta heidän stressitasonsa on korkeampi.
Naisten stressireaktiot ovat yleisempiä ja palautuminen heikompaa verrattuna miehiin, riippumatta siitä tarkastellaanko työaikaa, vapaa-aikaa vai unta. Vaikka naiset menevät aiemmin nukkumaan, juovat vähemmän alkoholia ja harrastavat usein kevyempää liikuntaa, heidän yön aikainen palautumisensa on silti heikompaa kuin miehillä. Erityisesti unen ensimmäisten tuntien aikana naisten ilmenevät stressireaktiot ovat suurempia.
”Naiset näyttävät olevan herkempiä stressin vaikutuksille, ja ehkä jäävät vielä pyörittämään tekemisen listaa ja arjen asioita mielessään nukkumaan käytyään”, spekuloi Firstbeatin Johtava asiantuntija Jaakko Kotisaari. ”Tämä herkkyys tunnistaa ja reagoida ympäristön ärsykkeisiin voi osaltaan selittää heikompaa palautumista”.
” Erojen taustalla olevia tekijöitä pohtiessa ei ole syytä unohtaa fyysisen kunnon merkitystä stressin ja palautumisen kannalta. Paremman kunnon on yksiselitteisesti todettu olevan yhteydessä parempaan palautumiskykyyn ja hyvinvointiin. Vaikka naisten kevyen fyysisen aktiivisuuden sekä askeleiden määrä on miehiä hieman suurempaa, on kuntoa kehittäviä harjoitteita miehillä sen sijaan enemmän. Myös miesten fyysinen kunto on keskimäärin ikäryhmästä riippumatta naisia parempi.”
Kuva 1. 20% Naisista kokee voivansa huonosti.
Kuva 2. Firstbeat Life -mittausten mukaan 37 %:lla naisista on heikko kestävyyskunto, kun miehillä heikkokuntoisten osuus oli 29%. Miesten fyysinen kunto on keskimäärin ikäryhmästä riippumatta naisia parempi.
Kuva 3. Koettu stressi, sekä kokonaispalautuminen.
Johtavan hyvinvointiasiantuntija Jaakko Kotisaari tarkastelee naisten ja miesten tulosten eroja ja pohtii mahdollisia syitä niiden taustalla. Lue lisää Firstbeat blogista.
If you liked this article, you should subscribe to our newsletter.
Lisää artikkeleita
Firstbeat tukemassa Aikuisten liikuntatunti -hanketta
Suomalaisten liikkumattomuus on ongelma, joka vaatii toimintaa. UKK-instituutin mukaan liikkumattomuus aiheuttaa vuosittain miljardien kustannukset ja iso osa näistä osuu työnantajan kukkarolle. Myös Firstbeatin big datan mukaan liikkumattomuus on haaste ja myös…